Placki dyniowe 😋😍


Cześć Wszystkim!!!
Z tej strony Marysia i pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić placki dyniowe! Będą one świetnym sezonowym zamiennikiem dla naleśników lub racuchów!
Tak szczerze, to jest jedno z moich ulubionych dań.😋


Do przepisu tego potrzebujemy purée (musu) z dyni. 
TUTAJ jest dokładny przepis, jak je przygotować.
Placki można też zrobić W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, bez białej mąki i cukru.

SKŁADNIKI


  • 200 g PURÉE Z UPIECZONEJ DYNI
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe


PRZYGOTOWANIE

  • W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy, jeśli purée
        z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła
        i cukrem.
  • Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
        solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą
        masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
  • Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej
         łyżce ciasta, zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
  • Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez
         około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.
         Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
  • Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub
         śliwkowymi.


Mam nadzieję, że te placki Wam tak samo zasmakują jak mnie i będzie to Wasze ulubione sezonowe danie!!!
SMACZNEGO!!!😋😋😀😜

Komentarze