Cześć Wszystkim!!!
Z tej strony Marysia i pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić placki dyniowe! Będą one świetnym sezonowym zamiennikiem dla naleśników lub racuchów!
Tak szczerze, to jest jedno z moich ulubionych dań.😋
Do przepisu tego potrzebujemy purée (musu) z dyni.
TUTAJ jest dokładny przepis, jak je przygotować.
Placki można też zrobić W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, bez białej mąki i cukru.
SKŁADNIKI
- 200 g PURÉE Z UPIECZONEJ DYNI
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy, jeśli purée
z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła
i cukrem. - Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą
masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. - Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej
łyżce ciasta, zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta. - Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez
około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.
Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym. - Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub
śliwkowymi.
Mam nadzieję, że te placki Wam tak samo zasmakują jak mnie i będzie to Wasze ulubione sezonowe danie!!!
SMACZNEGO!!!😋😋😀😜
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.