Cześć! Jestem Marysia i od czasu do czasu będę Wam przedstawiać wspaniale pomysły na wyśmienite dania!
Dzisiaj przedstawię Wam sernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem!
Pyszny deser, który idealnie wpasuje się do kawy. Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym - czego chcieć więcej - pychotka. :))
Składniki:
Na spód:
300 gramów sucharków
300 gramów kremu czekoladowego
Na masę serową:
1 kg sera z wiaderka (używam ser Jana)
300 gram leśnych jagód (mogą być mrożone)
10 łyżek cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
200 gramów śmietany kremówki
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
Na mus truskawkowy:
300 gramów truskawek
1 galaretka truskawkowa
200 ml gorącej wody
*** Ser wyjmujemy z lodówki na około dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli używamy mrożonych jagód, to musimy je najpierw rozmrozić. Sucharki ucieramy na drobną masę ***
*** Do startych sucharków dodajemy krem czekoladowy i mieszamy razem dokładnie, aż powstanie jednolita konsystencja ***
*** Uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy, lekko ugniatając - ta tortownica ma 23 cm średnicy ***
*** Żelatynę mieszamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Jagody miksujemy do uzyskania jednolitego musu. Twaróg ucieramy ze śmietanką (której wcześniej nie ubijamy!) aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukry oraz jagody i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy jednym ruchem do miski z twarogiem. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia ***
*** Truskawki ucieramy na mus, przelewamy do garnka, dodajemy wodę i zagotowujemy. Wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie wylewamy na masę serową i wstawiamy znowu do lodówki aby stężała ***
*** Ciasto możemy dowolnie ozdobić - ja wyłożyłam na wierzch świeże owoce ***
*** SMACZNEGO ***
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.