Hej ! Wracam do Was z przepisami. Niedawno były święta Wielkanocne. Na moim świątecznym stole zamiast żurku czy barszczu królowała zupa chrzanowa. Oto przepis na nią, który wzięłam ze świetnej książki kucharskiej Jeść Zdrowiej Darii Ładochy. Wprowadziłam jednak do niego małe zmiany :
Potrzebne będą:
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- pół selera
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 litry wody
- łyżeczka majeranku
- 200 g chrzanu
- 2 ugotowane na twardo jajek
- mleko do zabielenia
- biała kiełbasa
Przygotowanie :
1. Wstawiam w garnku rosół i gotuję go klasycznie jak na niedzielną zupę przystało.
2. Do rosołu dodaję chrzan i zabielam mlekiem. Próbuję i sprawdzam czy zupa smakuje dobrze.
3. Wykładam zupę na miskę. Dodaję pokrojone w ćwiartki jajko oraz ugotowaną białą kiełbasę.
Potrzebne będą:
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- pół selera
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 litry wody
- łyżeczka majeranku
- 200 g chrzanu
- 2 ugotowane na twardo jajek
- mleko do zabielenia
- biała kiełbasa
Przygotowanie :
1. Wstawiam w garnku rosół i gotuję go klasycznie jak na niedzielną zupę przystało.
2. Do rosołu dodaję chrzan i zabielam mlekiem. Próbuję i sprawdzam czy zupa smakuje dobrze.
3. Wykładam zupę na miskę. Dodaję pokrojone w ćwiartki jajko oraz ugotowaną białą kiełbasę.
Gotowe !
Mojej rodzinie bardzo smakowała zupa, więc może i Wam posmakuje. Trzymajcie się cieplutko.
Amelia
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.