Kuchnia molekularna

Siemaneczko!

Dwa tygodnie temu odbyły się pierwsze zajęcia z kuchni molekularnej. Zajęcia odbywały się pod opieką pani Katarzyny Głowackiej - nauczyciela chemii. Na owych zajęciach uczestniczyła grupa uczniów z klas drugich gimnazjum i klasy siódmej.

Na tych zajęciach robiliśmy przysmaki, do których każdy z nas musiał przynieść słodki napój, który był bazą. 
Po nalaniu soków do pojemników, wsypywaliśmy po łyżce alganianu sodu. Następnie miksowaliśmy . Po wymiksowaniu, do pojemników z wodą

i alganianem sodu, naszą bazę wstrzykiwaliśmy za pomocą strzykawek.
Można było dodać odrobinę barwnika spożywczego do zmiany koloru bazy. Mogliśmy zrobić kulki i makaroniki. Zanim mogło się zjeść nasze przysmaki, należało je umyć. 
Było bardzo dużo zabawy i śmiechu.






Zdjęcia: Angelika Kaniowska




Angela

Komentarze