Cześć, Wszystkim ! Nastał listopad ! Nowy miesiąc, nowe dania. Pierwszym listopadowym przepisem będzie moja sprawdzona receptura na domową pizzę, łatwą w przygotowaniu
i pyszną. Często przygotowuję ją na sobotnią kolację z rodzinką ! Zapraszam!
Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione dodatki do pizzy np. ser, szynka, oliwki, tuńczyk, sos pomidorowy, salami, szynka i co tylko pragniecie
Przygotowanie :
1. Jeśli wybieramy drożdże, należy ocieplić je do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, jednocześnie mieszam składniki łyżką i zagarniając kolejne partie mąki do środka. Wlewam oliwę i powoli łączę składniki. Wyrabiam przez około 10 - 15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, oprószam mąką. kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkowo mąką. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach.
4. Smaruję pizzę sosem i układam wybrane składniki
5. Należy piec w temperaturze 250 stopni przez około 15 minut.
i pyszną. Często przygotowuję ją na sobotnią kolację z rodzinką ! Zapraszam!
Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione dodatki do pizzy np. ser, szynka, oliwki, tuńczyk, sos pomidorowy, salami, szynka i co tylko pragniecie
Przygotowanie :
1. Jeśli wybieramy drożdże, należy ocieplić je do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, jednocześnie mieszam składniki łyżką i zagarniając kolejne partie mąki do środka. Wlewam oliwę i powoli łączę składniki. Wyrabiam przez około 10 - 15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, oprószam mąką. kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkowo mąką. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach.
4. Smaruję pizzę sosem i układam wybrane składniki
5. Należy piec w temperaturze 250 stopni przez około 15 minut.
Wartości odżywcze ciasta :
Kalorie : 1023 kalc
Białko : 27.51 g
Tłuszcze : 12.83 g
Węglowodany : 195.4 g
To tyle na dziś. Myślę, że moja pizza przypadnie Wam do gustu ! Do następnego razu, hejkaa.
Amelia
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.