Panna cotta


Cześć ! Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną i prostą Panna Cottę

WASZE
Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić gotową w paczce, ale ja proponuję Wam zdrowszą i ciekawszą wersję tego deseru.

Żródło : 
http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/produkty-winiary-test-i-recenzja.html


MOJE
Składniki:
  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50 g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
  • ok. 300 g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z kuchenki i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.
Żródło : 
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/440-panna-cotta


Kalorie : 943 kcal
Białko : 23 g
Tłuszcze : 60 g 
Węglowodany : 80 g 
Błonnik : 6 g 


Dziękuję i smacznego, hejkaa 😊

                           Amelia

Komentarze

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.