Chatka Baby Jagi

Cześć! 
Dziś przychodzę z przepisem na ciasto Chatka Baby Jagi. Zapraszam.

Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego 

1. Składniki „lodówkowe” ogrzać do temperatury pokojowej. 
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. 
3. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.

4. Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki). 
5. Na to położyć drugą warstwę herbatników.
6. Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.
7. Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).
8. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.
9. Rozpuszczam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej oraz dodaję łyżkę śmietany 30%, polewą polewam ciasto.
10. Gotową chatkę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Opcjonalnie można ją ozdobić posypką - będzie wyglądała jeszcze lepiej.

 Źródło: http://www.arabeskawaniliowa.pl/2015/03/chatka-baby-jagi.html






Kalorie : 4303 kalc
Białka : 99,25 g
Tłuszcze ; 274,65 g 
Węglowodany : 372,65 g          


Dziękuję i smacznego, hejkaa :)
Amelia

Komentarze