Karmelki
- 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml, czyli mniej więcej cała puszka 400 g)
- 230 g golden syropu
- 180 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej)
Formę kwadratową o boku 21 - 23 wysmarować cienką warstwą oleju (spód i boki do 1/3 wysokości).
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z
grubszym dnem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu przez około 6 - 7
minut, mieszając, aż mieszanka przybierze karmelowy kolor. Zdjąć z
palnika, wymieszać, by nie było piany.
Gorącą mieszankę przelać do formy i
pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Kroić ostrym nożem
wysmarowanym cienka warstwą oleju. Gotowe cukierki owijać papierem
woskowanym.
Smacznego :).Autor: Wiktoria Kupis - kl.2e
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kremowe-karmelki
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.