BYĆ
ALBO NIE BYĆ…
Jesteś
pracowity?
Potrafisz
pracować w zespole?
Lubisz
oglądać programy takie jak „Kuchenne rewolucje”
Może
zastanów się nad pracą w branży gastronomicznej?
Na
czym polega praca restauratora?
Restaurator
to osoba, która zajmuje się prowadzeniem lokalu gastronomicznego,
oczywiście można też używać określenia „właściciel” lub
„menadżer restauracji”. W takim razie restauracja to przede
wszystkim biznes – musi się opłacać i oferować takie usługi,
za które ludzie będą skłonni zapłacić. Restaurator zakładający
lokal, musi wiedzieć dla kogo to miejsce i co będzie oferował.
Na głowie restauratora jest także zachęcenie klientów do
przychodzenia w to miejsce.
Droga
do zawodu
Restaurator
musi mieć cechy specjalisty od świata kuchni oraz umiejętności
menadżerskie. Dlatego przydatne jest wykształcenie gastronomiczne,
ale i ekonomiczno – biznesowe. Wielu restauratorów było najpierw
kelnerami, kucharzami, wreszcie szefami kuchni,a
potem to doświadczenie wykorzystywali w planowaniu i kierowaniu
restauracją. Czyli szkoła gastronomiczna i wiele lat w niej
spędzonych. Studia menadżerskie także się przydadzą.
Dla
kogo ten zawód?
Powodzenie
w tej branży zależeć będzie od doświadczenia, pracowitości,
odpowiedzialności i inteligencji biznesmena, który doskonale
wyczuje rynek i stworzy lokal będący idealny na zapotrzebowania
klientów. Miejsce, oferta, ceny, wystrój, reklama, obsługa – to
wszystko musi zaplanować restaurator. Ważne jest też, aby taka
osoba w sytuacjach stresowych potrafiła zachować zimną krew i
sprawnie zarządzała działaniami pozostałych osób. Konieczna jest
też umiejętność wyciągania wniosków z krytyki. Trzeba znać
swoją wartość, bronić swojego stylu i pomysłu, ale uważnie
słuchać krytycznych uwag.
Plusy
i minusy pracy
-
ale czasem oznacza to pracę „24 na
dobę”,
dobę”,
+
satysfakcja, gdy restauracja jest
doceniana przez klientów,
doceniana przez klientów,
-
ale trzeba włożyć w to naprawdę dużo
wysiłku, aby osiągnąć sukces,
wysiłku, aby osiągnąć sukces,
+
brak nudy, nieustanne tworzenie czegoś
nowego,
nowego,
-
ale zmiany są stresujące, ponieważ
istnieje ryzyko, że nie zostaną
zaakceptowane przez klientów,
istnieje ryzyko, że nie zostaną
zaakceptowane przez klientów,
+
praca w grupie ludzi,
-
ale to praca polegająca na zarządzaniu
ludźmi,a to nie jest łatwe.
ludźmi,a to nie jest łatwe.
Opracowała Blanka Adamska kl. 2d
Źródła:
Victor gimnazjalista
Google Grafika
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.