Babeczki z Nutellą
Składniki na 12 babeczek:
*140 g miękkiego masła,
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
*3 jajka,
*pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
*1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
*Nutella (ok. pół szklanki).
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę.
Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając.
Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masy, zmiksować.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 2/3 wysokości.
Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki Nutelli.
Piec w temperaturze 160 - 170 °C przez około 25 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka).
Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Autorki: Marta i Wiktoria Kupis kl. 2e
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.