Babka marmurkowa
Potrzebujemy:
*150g mąki ziemniaczanej
*150g drobnego cukru
*5 jajek
*1 niepełna szklanka oleju
*pół tabliczki białej czekolady
*cukier waniliowy
*3 płaskie łyżki kakao
*1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*skórka otarta z cytryny
*kolorowe ozdoby do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2.Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę.
3.Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
4.Dodaj mąkę i olej.
5.Wymieszaj z pianą.
6.Zmiksuj wszystko.
7.Formę na ciasto natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą.
8.Wyłóż do niej 2/3 masy.
9.Do reszty dodaj kakao i wymieszaj.
10.Gdy ciasto będzie bardzo gęste, dodaj trochę więcej oleju albo nieco mleka.
11.Przełóż do formy i lekko zamieszaj.
12.Piec w temperaturze 180° C.
13.Upieczone ciasto wystudź.
14.Czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze skórką od cytryny.
15.Polej nią ciasto i udekoruj ozdobami.
Smacznego!
Źródło:https://www.google.pl/search?biw=1280&bih=911&noj=1&tbm=isch&sa=1&q=babka+marmurkowa&oq=babka+marmurkowa&gs_l=img.3..0l6j0i30l2j0i5i30l2.50144.53595.0.54009.18.18.0.0.0.0.81.1047.17.17.0....0...1c.1.64.img..1.6.386.lm9WlZm8F54#imgrc=d76rH42ys8nj2M%3A
Autor: Marta Kupis kl. 2e
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.