Witam w świecie słodyczy!
To już zdaje się trzeci odcinek, ale my nadal kręcimy się przy ciastach. Zapraszam serdecznie do wykonania sernika na zimno według starego przepisu mojej babci!
Składniki:
- pół kilo twarogu Delfico
- 3 żółtka
- 125 gramów masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki z torebki
- blaszka okrągła
- miska/makutra
- gałka do ręcznego ucierania ciasta
- łyżka, łyżeczka, szklanka
Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj masło i ucieraj dalej. Następnie dołóż twaróg i kontynuuj ucieranie. Dodaj żelatynę z mlekiem przygotowaną według sposobu podanego niżej. Wlej masę do blaszki i odstaw do lodówki na czas aż stężeje. Przygotuj galaretki według przepisu na torebce i lekko gęste rozlej na masie sernikowej. Poczekaj aż galaretka zrobi się gęsta. Smacznego!
Sposób przygotowania żelatyny z mlekiem:
Odlej ze szklanki ciepłego mleka jedną czwartą płynu. Wymieszaj ją z żelatyną, a następnie dodaj do reszty mleka. Całość zagotuj, a później znów ostudź. Dodaj do masy sernikowej.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało! Dzielcie się swoimi opiniami w komentarzach! Pa pa!
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.