Witajcie!
Dzisiaj przygotowałam dla Was świetny i sprawdzony sposób na zrobienie pysznej domowej pizzy.
Sama korzystam z niego za każdym razem, a ciasto wykonane według tej receptury jest grube, puszyste i świetnie smakuje.
Taką pizzę można przygotować na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi, rodziną,
z pewnością będzie ona lepsza niż kupiona w popularnej pizzerii.
Wszystkich głodomorów zapraszam do dalszego czytania! ;)
SKŁADNIKI:
2 łyżeczki drożdży w proszku
0,5 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj drożdże, sól i przesianą mąkę. Stopniowo dolej wodę z oliwą. Na blacie lekko oprószonym mąką wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut( aż stanie się gładkie
i elastyczne).
Przełóż je do nasmarowanej oliwą miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ugnieć ciasto dłońmi, wyrabiaj je na lekko oprószonym mąką blacie, aż stanie się gładkie.
SOS CZOSNKOWY:
Aby uniknąć wszechobecnej w sklepowych sosach chemii, proponuję przygotowanie własnego sosu czosnkowego, idealnego do polania pizzy podczas jedzenia.
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, [ najlepiej duże]
sól, pieprz
Pokrój i wyciśnij czosnek, następnie wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.
Mam nadzieję, że przepis okaże się dla Was pomocny i Wasza pizza zachwyci swoim smakiem przyjaciół, rodzinę, znajomych!
Dzisiaj przygotowałam dla Was świetny i sprawdzony sposób na zrobienie pysznej domowej pizzy.
Sama korzystam z niego za każdym razem, a ciasto wykonane według tej receptury jest grube, puszyste i świetnie smakuje.
Taką pizzę można przygotować na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi, rodziną,
z pewnością będzie ona lepsza niż kupiona w popularnej pizzerii.
Wszystkich głodomorów zapraszam do dalszego czytania! ;)
PRZEPIS
Porcja na ok. 5 osób (cała blaszka)
Porcja na ok. 5 osób (cała blaszka)
CIASTO:
SKŁADNIKI:
2 łyżeczki drożdży w proszku
0,5 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj drożdże, sól i przesianą mąkę. Stopniowo dolej wodę z oliwą. Na blacie lekko oprószonym mąką wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut( aż stanie się gładkie
i elastyczne).
Przełóż je do nasmarowanej oliwą miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ugnieć ciasto dłońmi, wyrabiaj je na lekko oprószonym mąką blacie, aż stanie się gładkie.
PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 180-200 STOPNI
PIECZ PRZEZ OKOŁO 25 MINUT!
[nie sugeruj się zbyt czasem, podczas pieczenia zwracaj uwagę na stopień zarumienienia ciasta, a jego poziom kontroluj wykałaczką]
PIECZ PRZEZ OKOŁO 25 MINUT!
[nie sugeruj się zbyt czasem, podczas pieczenia zwracaj uwagę na stopień zarumienienia ciasta, a jego poziom kontroluj wykałaczką]
Sos do pizzy:
Przygotowałam
dla Was dwie wersje sosu pomidorowego do pizzy, jeden dla leniwych,
natomiast drugi bardziej wymagający i na pewno smaczniejszy ;)
- dla leniwych:
3 łyżki przecieru pomidorowego wymieszaj z odrobiną ketchupu, rozłóż równomiernie po całej powierzchni ciasta
- wzorowany na prawdziwym włoskim sosie do pizzy, do przygotowania w 20 minut:
SKŁADNIKI:
-1 łyżka oliwy
-1 drobno posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
-425 g pomidorów z puszki
-0,25 szklanki przecieru pomidorowego ok. 70 g
-1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżka oregano
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzej oliwę i na małym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj czosnek, posiekane pomidory, przecier, cukier, oregano, Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki przez około
15 minut, aż sos zgęstnieje.
3 łyżki przecieru pomidorowego wymieszaj z odrobiną ketchupu, rozłóż równomiernie po całej powierzchni ciasta
- wzorowany na prawdziwym włoskim sosie do pizzy, do przygotowania w 20 minut:
SKŁADNIKI:
-1 łyżka oliwy
-1 drobno posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
-425 g pomidorów z puszki
-0,25 szklanki przecieru pomidorowego ok. 70 g
-1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżka oregano
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzej oliwę i na małym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj czosnek, posiekane pomidory, przecier, cukier, oregano, Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki przez około
15 minut, aż sos zgęstnieje.
SKŁADNIKI PIZZY
Najlepsza część przygotowywania pizzy, czyli dobranie dodatków.
Dobierz je według swoich upodobań, na pewno potrzebny będzie ser, ja dołożyłam jeszcze kukurydzę, oliwki, paprykę i szynkę.
Najlepsza część przygotowywania pizzy, czyli dobranie dodatków.
Dobierz je według swoich upodobań, na pewno potrzebny będzie ser, ja dołożyłam jeszcze kukurydzę, oliwki, paprykę i szynkę.
Idealna mieszanka przypraw do pizzy:
oregano&sól&pieprz&czosnek w proszku&rozmaryn&słodka papryka&bazylia
oregano&sól&pieprz&czosnek w proszku&rozmaryn&słodka papryka&bazylia
SOS CZOSNKOWY:
Aby uniknąć wszechobecnej w sklepowych sosach chemii, proponuję przygotowanie własnego sosu czosnkowego, idealnego do polania pizzy podczas jedzenia.
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, [ najlepiej duże]
sól, pieprz
Mam nadzieję, że przepis okaże się dla Was pomocny i Wasza pizza zachwyci swoim smakiem przyjaciół, rodzinę, znajomych!
Wolicie pizzę domową czy kupną?
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.