Placki dyniowe 馃構馃槏


Cze艣膰 Wszystkim!!!
Z tej strony Marysia i poka偶臋 Wam dzisiaj, jak zrobi膰 placki dyniowe! B臋d膮 one 艣wietnym sezonowym zamiennikiem dla nale艣nik贸w lub racuch贸w!
Tak szczerze, to jest jedno z moich ulubionych da艅.馃構


Do przepisu tego potrzebujemy pur茅e (musu) z dyni. 
TUTAJ jest dok艂adny przepis, jak je przygotowa膰.
Placki mo偶na te偶 zrobi膰 W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, bez bia艂ej m膮ki i cukru.

SK艁ADNIKI


  • 200 g PUR脡E Z UPIECZONEJ DYNI
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 艂y偶ki oleju ro艣linnego lub roztopionego mas艂a
  • 2 - 3 艂y偶ki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • ma艂a szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powid艂a morelowe lub 艣liwkowe


PRZYGOTOWANIE

  • W misce wymiesza膰 ostudzone pur茅e z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy, je艣li pur茅e
        z dyni jest rzadkie), nast臋pnie wymiesza膰 z jajkami, 2 艂y偶kami oleju lub roztopionego mas艂a
        i cukrem.
  • Bezpo艣rednio przez sitko doda膰 m膮k臋 uprzednio wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia oraz
        sol膮. Wszystko wymiesza膰 delikatnie r贸zg膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w na g艂adk膮 i jednolit膮
        mas臋. Mo偶na te偶 zmiksowa膰 mikserem na minimalnych obrotach.
  • Rozgrza膰 patelni臋 i posmarowa膰 j膮 olejem lub mas艂em klarowanym. Nak艂ada膰 po 1 pe艂nej
         艂y偶ce ciasta, zachowuj膮c odst臋py. Wyr贸wna膰 powierzchni臋 na艂o偶onego ciasta.
  • Placki sma偶y膰 na niezbyt du偶ym ogniu, do czasu a偶 urosn膮 i b臋d膮 艂adnie zrumienione (przez
         oko艂o 2,5 minuty). Przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋 i sma偶y膰 do zrumienienia, przez oko艂o 2 minuty.
         Przed sma偶eniem nast臋pnej partii patelni臋 wyczy艣ci膰 r臋cznikiem papierowym.
  • Placki mo偶na posypa膰 cukrem pudrem, cynamonem, podawa膰 z powid艂ami morelowymi lub
         艣liwkowymi.


Mam nadziej臋, 偶e te placki Wam tak samo zasmakuj膮 jak mnie i b臋dzie to Wasze ulubione sezonowe danie!!!
SMACZNEGO!!!馃構馃構馃榾馃槣

Komentarze