Czarny bez

Hejka ! Przychodzę do Was z trochę innym postem, bo chciałam Wam opowiedzieć
o właściwościach czarnego bzu, który zaczyna właśnie kwitnąć.



1. Właściwości czarnego bzu :


W kwiatach tej rośliny występują flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, ślady olejków eterycznych, sole mineralne. Z kolei w owocach znajdziemy cukry redukujące, pektyny, garbniki, witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy oraz sole mineralne. Wiele wyników badań przeprowadzonych przez naukowców na całym świecie potwierdzają działania :
przeciwwirusowe,
antybakteryjne 
moczopędne i odtruwające,
przy przeziębieniach,
przeciwgorączkowe i przeciwzapalnie,
pobudzające na odporność,
przy bólach reumatycznych i migrenowych,
obniżające na ciśnienie krwi,
przeciwulteniające,
przy bólach miesiączkowych
2. Dodaję zdjęcie, żeby było jasne, jak wygląda czarny bez.


UWAGA ! Surowe owoce bzu mogą być trujące dla organizmu człowieka dlatego przy robieniu przetworów należy zawsze poddać jej obróbce termicznej.
3. Przepis na sok z czarnego bzu
Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 12 godzin, można też zostawić je na noc w chłodne miejsce. Następnie odcedzamy przez gazę dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszany i gotujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wcześniej wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu odwracamy do góry dnem. Przechowywać go należy w lodówce do kilku dni lub można zapasteryzować. Najlepiej spożywać go w okresie chorobowym w celu wzmocnienia odporności codziennie po łyżce a w okresie zachorowań.
Zachęcam Was do zrobienia takiego soku, warto więc rozglądać się na spacerach w sadzie, a może natraficie na ten bardzo zdrowy kwiat i owoc.

Pisząc ten post korzystałam ze strony : http://www.zikodlazdrowia.org/blog/sok-z-czarnego-bzu-wlasciwosci-zastosowanie-przepisy/?gclid=Cj0KCQjwz7rXBRD9ARIsABfBl80_KtVVoOaQGb6QiUh5tLupUY0eo7OVWaV1gLZBJEbIHyEAcJWDdcoaAlpsEALw_wcB oraz własnych zdjęć. 

Trzymajcie się ! 
Amelia :)


Komentarze