Nasze zdrowie

Podczas upałów wzrasta zapotrzebowanie organizmu na płyny, zwłaszcza u osób prowadzących aktywny tryb życia.

Warto zwrócić uwagę po co sięgamy, chcąc ugasić pragnienie. Orzeźwiający napój na upały powinien nie tylko zapewnić odpowiednie nawodnienie, ale także dostarczyć niezbędnych składników mineralnych potrzebnych organizmowi. Zobacz, co wybierać!

1. Tradycyjna lemoniada:

Składniki:
  • sok z 4 cytryn
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki cukru/glukozy (2-3 pełne łyżki miodu)
Przygotowanie:
Do dzbanka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier (lub miód). Mieszamy dopóki cukier się nie rozpuści. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone.
Do takiej tradycyjnej lemoniady możesz dodać zmiksowaną natkę pietruszki, co będzie prawdziwą bombą witaminową dla twojej cery, paznokci oraz włosów.
Nie musisz z cytryn wyciskać soku, możesz je po prostu zmiksować blenderem po usunięciu skórki i pestek.
Jeżeli nie przepadasz za kwaśnym smakiem cytryn, wypróbuj lemoniadę z limonki lub podobny napój, ale z dodatkiem grejpfrutów.

    2. Aqua fresca z ogórka:

    Składniki:
    • 1 ogórek
    • 3 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 szklanka wody
    • świeża mięta
    • 3-4 kostki lodu
    • Oto napój chłodzący rodem ze słonecznego Meksyku. Może być przygotowywany z różnych warzyw i owoców, ale my proponujemy wykorzystać dobrze nam znane ogórki zielone.
      Przygotowanie:
      Ogórka obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i razem z pozostałymi składnikami umieść w blenderze, zmiksuj dokładnie. Sprawdź czy odpowiada Ci konsystencja i smak napoju, możesz dodać wody lub cukru. Gotowy płyn przelej przez sitko do szklanki.
      Mięta nie musi być zmiksowana razem z pozostałymi składnikami, możesz ją dodać w całości do gotowego napoju lub użyć tylko dekoracji.
      Jeżeli taki napój przypadł Ci do gustu spróbuj przygotować aguas frescas (z hiszp. świeże wody) z mango, arbuzów, cytryn, pomarańczy, truskawek, ogórków, melonów lub ananasów.

3. Napój miętowo-herbaciany:

  • 3 szklanki wrzątku
  • 12 gałązek świeżej mięty
  • 4 torebki herbaty
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 5 szklanek zimnej wody
Przygotowanie:
Zalewamy wrzątkiem herbatę oraz miętę i zaparzamy około 8 minut, po upływie tego czasu torebki oraz liście mięty wyjmujemy. Można dodać trochę cukru lub miodu, a następnie sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dodaj zimną wodę. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Jeżeli nie przepadasz za czarną herbatą z powodzeniem możesz wykorzystać zieloną lub białą.

4.Orzeźwiający koktajl z arbuza

Składniki:
  • 1 średni arbuz
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • liście świeżej mięty
  • Przygotowanie:
    Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i rozdrabniamy blenderem. Jeżeli zależy Ci na czasie, warto kupić arbuza bezpestkowego. Następnie dodajemy szklankę soku z pomarańczy, sok z połówki cytryny i całość mieszamy.
    Koktajl podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.


Marta Krama kl. 2 d
źródła:
http://polki.pl/
http://stopnadwadze.pl/

Komentarze