BYĆ ALBO NIE BYĆ…





Jesteś pracowity?

Potrafisz pracować w zespole?

Lubisz oglądać programy takie jak „Kuchenne rewolucje”

Może zastanów się nad pracą w branży gastronomicznej?






Na czym polega praca restauratora?

Restaurator to osoba, która zajmuje się prowadzeniem lokalu gastronomicznego, oczywiście można też używać określenia „właściciel” lub „menadżer restauracji”. W takim razie restauracja to przede wszystkim biznes – musi się opłacać i oferować takie usługi, za które ludzie będą skłonni zapłacić. Restaurator zakładający lokal, musi wiedzieć dla kogo to miejsce i co będzie oferował. Na głowie restauratora jest także zachęcenie klientów do przychodzenia w to miejsce.


Droga do zawodu

Restaurator musi mieć cechy specjalisty od świata kuchni oraz umiejętności menadżerskie. Dlatego przydatne jest wykształcenie gastronomiczne, ale i ekonomiczno – biznesowe. Wielu restauratorów było najpierw kelnerami, kucharzami, wreszcie szefami kuchni,a potem to doświadczenie wykorzystywali w planowaniu i kierowaniu restauracją. Czyli szkoła gastronomiczna i wiele lat w niej spędzonych. Studia menadżerskie także się przydadzą.

Dla kogo ten zawód?

Powodzenie w tej branży zależeć będzie od doświadczenia, pracowitości, odpowiedzialności i inteligencji biznesmena, który doskonale wyczuje rynek i stworzy lokal będący idealny na zapotrzebowania klientów. Miejsce, oferta, ceny, wystrój, reklama, obsługa – to wszystko musi zaplanować restaurator. Ważne jest też, aby taka osoba w sytuacjach stresowych potrafiła zachować zimną krew i sprawnie zarządzała działaniami pozostałych osób. Konieczna jest też umiejętność wyciągania wniosków z krytyki. Trzeba znać swoją wartość, bronić swojego stylu i pomysłu, ale uważnie słuchać krytycznych uwag.


Plusy i minusy pracy

+ zdecydowanie nienormowany czas pracy,
-  ale czasem oznacza to pracę „24 na 
   dobę”,
+ satysfakcja, gdy restauracja jest
   doceniana przez klientów,
-  ale trzeba włożyć w to naprawdę dużo
   wysiłku, aby osiągnąć sukces,
+ brak nudy, nieustanne tworzenie czegoś
   nowego,
-  ale zmiany są stresujące, ponieważ 
   istnieje ryzyko, że nie zostaną 
   zaakceptowane przez klientów,
+ praca w grupie ludzi,
- ale to praca polegająca na zarządzaniu
  ludźmi,
a to nie jest łatwe.




                                                                                                                                     Opracowała Blanka Adamska kl. 2d
Źródła:
Victor gimnazjalista
Google Grafika 

Komentarze