Cześć, to znowu ja, Dajana i dzisiaj opiszę inne przepisy na:
Potrawy wigilijne - część 2
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoxI0SgAdHqemQl84ya5PR9DBKC2kC20xWgo99nDlBTlp4BRZbZQ&s
KUTIA - PRZEPIS
Składniki:
- pszenica bez łusek - 30 dag
- mak - 20 dag
- orzechy łuskane
- rodzynki
- miód
Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.
Paszteciki z grzybami
PRZYGOTUJ
- ściereczkę bawełnianą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: ROBIMY PASZTECIKI
Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
https://www.zajadam.pl/wp-content/uploads/2017/11/paszteciki-z-pieczarkami-3-891x500.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.