Cześć Wszystkim !!! Tłusty Czwartek w kalendarzu, więc przychodzę z prostym przepisem na faworki w troszkę zdrowszej wersji, bo z piekarnika. Zapraszam !
Potrzebne będzie :
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie :
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy suche składniki. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciastko ( formujemy faworki).
3. Chrusty wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 10 minut ( tryb termoobiegu - góra dół ).
4. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Gotowe !
W ten dzień nie powinniśmy przejmować się kaloriami, ale dla ciekawskich dołączam zestawienie :
Kalorie : 1107 kalc
Białka : 27 g
Tłuszcze : 35 g
Węglowodany : 165 g
To tyle ! Mam nadzieję, że ten przepis okaże się przydatny. Smacznego Tłustego Czwartku, hejkaa
Potrzebne będzie :
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie :
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy suche składniki. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciastko ( formujemy faworki).
3. Chrusty wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 10 minut ( tryb termoobiegu - góra dół ).
4. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Gotowe !
W ten dzień nie powinniśmy przejmować się kaloriami, ale dla ciekawskich dołączam zestawienie :
Kalorie : 1107 kalc
Białka : 27 g
Tłuszcze : 35 g
Węglowodany : 165 g
To tyle ! Mam nadzieję, że ten przepis okaże się przydatny. Smacznego Tłustego Czwartku, hejkaa
Amelia :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.