Cześć ! Dziś przychodzę do Was z listą 10 produktów, które można spokojnie nabyć w supermarkecie,a są bardzo zdrowe i dostarczają wiele dobrych wartości. Zapraszam !
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html
1 Czosnek
Co zawiera: Przede wszystkim fitoncydy - są to substancje chroniące czosnek przed chorobami, szkodnikami i stanowią główny związek leczący różne schorzenia dróg oddechowych, zwiększający naszą odporność, są bakteriobójcze, grzybobójcze. Ponadto zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, kwas pantotenowy oraz minerały: siarkę, żelazo, magnez, cynk, mangan, selen, miedź, potas i wapń a także fitosterole.
Na co należy zwrócić uwagę: Kupować polski czosnek, nie chiński. Chiński czosnek jest śnieżnobiały, jest również większy niż polski czosnek, podczas dłuższego przechowywania chiński gnije i pleśnieje, a polski usycha lub kiełkuje. Czosnek należy spożywać w formie nieprzetworzonej. Mimo że czosnek ma szerokie zastosowanie lecznicze, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Bezpieczna ilość to 2-3 ząbki czosnku dziennie. Świetnie pasuje ze szpinakiem, w sosach i dipach.
9. Ryby
Co zawierają: Ryby to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (im bardziej tłusta ryba tym więcej omega-3). Ryby to źródło pełnowartościowego białka, witamin: A, D, PP, B6, B12, składników mineralnych: jodu, magnezu, potasu, selenu.
Na co należy zwrócić uwagę: Ryby trafiające na polski rynek charakteryzują się zróżnicowaną zawartością substancji niepożądanych takich jak metale ciężkie w związku z tym lepiej wybierać ryby z akwenów oceanicznych. Przyrządzając potrawy z ryb morskich, aby uniknąć strat kwasów omega 3 najlepiej czynić to przez gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie, duszenie bądź pieczenie w specjalnych foliowych rękawach lub folii aluminiowej. Ryby z naturalnymi przyprawami i ziołami są zdrowsze niż ryby obficie solone (np. ryby wędzone).
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html
1 Czosnek
Co zawiera: Przede wszystkim fitoncydy - są to substancje chroniące czosnek przed chorobami, szkodnikami i stanowią główny związek leczący różne schorzenia dróg oddechowych, zwiększający naszą odporność, są bakteriobójcze, grzybobójcze. Ponadto zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, kwas pantotenowy oraz minerały: siarkę, żelazo, magnez, cynk, mangan, selen, miedź, potas i wapń a także fitosterole.
Na co należy zwrócić uwagę: Kupować polski czosnek, nie chiński. Chiński czosnek jest śnieżnobiały, jest również większy niż polski czosnek, podczas dłuższego przechowywania chiński gnije i pleśnieje, a polski usycha lub kiełkuje. Czosnek należy spożywać w formie nieprzetworzonej. Mimo że czosnek ma szerokie zastosowanie lecznicze, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Bezpieczna ilość to 2-3 ząbki czosnku dziennie. Świetnie pasuje ze szpinakiem, w sosach i dipach.
2. Brokuły
Co zawierają: Brokuły to źródło witamin: C, K, B1, B2, B6, kwasu foliowego, minerałów: potasu, manganu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, chromu, a także błonnika pokarmowego.
Na co należy zwrócić uwagę: Przy zakupie świeżych brokułów zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać na surowo lub tylko delikatnie poddane obróbce termicznej. Są super pomysłem jako surówka do obiadu, składnik sałatek lub po prostu przekąska,
4. Kiszona kapusta
Co zawiera: Kiszona kapusta to naturalne źródło witaminy C wzmacniającej cały organizm oraz "dotleniających" witamin z grupy B, witaminy E a także minerałów tj. wapń, magnez, żelazo, potas i związków siarki organicznej. Kiszona kapusta zawiera również naturalne przeciwutleniacze - karotenoidy i polifenole.
Na co należy zwrócić uwagę: trzeba kupować kiszoną kapustę (kwaszoną) ze sprawdzonych źródeł (kiszona i kwaszona to zamienna nazwa). Zdarza się, że kiszona kapusta jest produktem "zalewania" jej octem, a nie naturalnej fermentacji, staje się więc swego rodzaju marynatą i taki produkt stanowi zafałszowanie żywności. Zdarza się również, że kapusta jest zamknięta i pasteryzowana w worku, czy też zawiera w sobie konserwanty, obydwa "zabiegi" pozbawiają ją dobroczynnych bakterii. Kiszoną kapustę dla zachowania wartości odżywczych nie należy poddawać obróbce termicznej. Najlepsza jako surówka, z jabłkiem, olejem i szczypiorkiem.
5. Jajka
Co zawierają: Jajka są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, witaminy: A, D, E, B1, B2, B6, kwas foliowy, B12, biotyna, kwas pantotenowy, minerały: wapń, żelazo, cynk, miedź i selen. Jajka to również źródło lecytyny.
Na co należy zwrócić uwagę: Wybierajmy jajka pochodzące od kur z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu oznaczane cyframi 0 i 1 lub najlepiej jajka wiejskie z pewnego źródła. Jajka dla zachowania większej wartości odżywczej poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, żółtka powinny być tylko lekko ścięte. Jaja mają szerokie zastosowanie : w pastach, sałatkach, ciastach, jajecznicy i wiele więcej.
Co zawierają: Brokuły to źródło witamin: C, K, B1, B2, B6, kwasu foliowego, minerałów: potasu, manganu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, chromu, a także błonnika pokarmowego.
Na co należy zwrócić uwagę: Przy zakupie świeżych brokułów zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać na surowo lub tylko delikatnie poddane obróbce termicznej. Są super pomysłem jako surówka do obiadu, składnik sałatek lub po prostu przekąska,
4. Kiszona kapusta
Co zawiera: Kiszona kapusta to naturalne źródło witaminy C wzmacniającej cały organizm oraz "dotleniających" witamin z grupy B, witaminy E a także minerałów tj. wapń, magnez, żelazo, potas i związków siarki organicznej. Kiszona kapusta zawiera również naturalne przeciwutleniacze - karotenoidy i polifenole.
Na co należy zwrócić uwagę: trzeba kupować kiszoną kapustę (kwaszoną) ze sprawdzonych źródeł (kiszona i kwaszona to zamienna nazwa). Zdarza się, że kiszona kapusta jest produktem "zalewania" jej octem, a nie naturalnej fermentacji, staje się więc swego rodzaju marynatą i taki produkt stanowi zafałszowanie żywności. Zdarza się również, że kapusta jest zamknięta i pasteryzowana w worku, czy też zawiera w sobie konserwanty, obydwa "zabiegi" pozbawiają ją dobroczynnych bakterii. Kiszoną kapustę dla zachowania wartości odżywczych nie należy poddawać obróbce termicznej. Najlepsza jako surówka, z jabłkiem, olejem i szczypiorkiem.
5. Jajka
Co zawierają: Jajka są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, witaminy: A, D, E, B1, B2, B6, kwas foliowy, B12, biotyna, kwas pantotenowy, minerały: wapń, żelazo, cynk, miedź i selen. Jajka to również źródło lecytyny.
Na co należy zwrócić uwagę: Wybierajmy jajka pochodzące od kur z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu oznaczane cyframi 0 i 1 lub najlepiej jajka wiejskie z pewnego źródła. Jajka dla zachowania większej wartości odżywczej poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, żółtka powinny być tylko lekko ścięte. Jaja mają szerokie zastosowanie : w pastach, sałatkach, ciastach, jajecznicy i wiele więcej.
6. Miód
Co zawiera: Miód zawiera kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Znajdziemy w nim witaminy: C, B1, B2, B6 i składniki mineralne: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt. Dzięki kombinacji wielu składników posiada właściwości bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie krwi, zmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność organizmu. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi.
Na co należy zwrócić uwagę: Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje lecznicze właściwości i staje się kalorycznym środkiem słodzącym, a więc nie należy dodawać go do ciepłych potraw i napojów. Najlepszym sposobem wykorzystania jego właściwości jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i stosowanie go do picia. Zaleca kupować się miód bezpośrednio od znajomego pszczelarza, najlepiej z pasieki, którą dobrze znamy. Kupując miód z niewiadomego pochodzenia i z marketów, możemy trafić na produkt wątpliwej jakości. Jest to dobra alternatywa dla cukru np, w herbacie.
Co zawiera: Miód zawiera kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Znajdziemy w nim witaminy: C, B1, B2, B6 i składniki mineralne: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt. Dzięki kombinacji wielu składników posiada właściwości bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie krwi, zmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność organizmu. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi.
Na co należy zwrócić uwagę: Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje lecznicze właściwości i staje się kalorycznym środkiem słodzącym, a więc nie należy dodawać go do ciepłych potraw i napojów. Najlepszym sposobem wykorzystania jego właściwości jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i stosowanie go do picia. Zaleca kupować się miód bezpośrednio od znajomego pszczelarza, najlepiej z pasieki, którą dobrze znamy. Kupując miód z niewiadomego pochodzenia i z marketów, możemy trafić na produkt wątpliwej jakości. Jest to dobra alternatywa dla cukru np, w herbacie.
7. Kasza jaglana
Co zawiera: Kasza jaglana posiada największe wartości odżywcze ze wszystkich powszechnie dostępnych kasz, dodatkowo nie zawiera uczulającego glutenu. Zawiera duże ilości witamin: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i kwas pantotenowy, składników mineralnych: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, rzadko spotykany w produktach spożywczych krzem a także błonnik pokarmowy. Kasza jaglana ze względu na dużą zawartość pewnych składników mineralnych jest zasadotwórcza, dlatego pomaga przywrócić optymalne pH organizmu.
Na co należy zwrócić uwagę: Kaszę jaglaną można jeść w różnych postaciach: można ją ugotować na obiad, zamiast ziemniaków lub ryżu, można ją również dodawać do zup (np. krupnik) i farszów, zapiekanek. Można ją również spożywać na słodko, np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Kaszę nie powinno gotować się w plastikowych woreczkach.
Co zawiera: Kasza jaglana posiada największe wartości odżywcze ze wszystkich powszechnie dostępnych kasz, dodatkowo nie zawiera uczulającego glutenu. Zawiera duże ilości witamin: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i kwas pantotenowy, składników mineralnych: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, rzadko spotykany w produktach spożywczych krzem a także błonnik pokarmowy. Kasza jaglana ze względu na dużą zawartość pewnych składników mineralnych jest zasadotwórcza, dlatego pomaga przywrócić optymalne pH organizmu.
Na co należy zwrócić uwagę: Kaszę jaglaną można jeść w różnych postaciach: można ją ugotować na obiad, zamiast ziemniaków lub ryżu, można ją również dodawać do zup (np. krupnik) i farszów, zapiekanek. Można ją również spożywać na słodko, np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Kaszę nie powinno gotować się w plastikowych woreczkach.
8. Orzechy włoskie
Co zawierają: Według tabeli ORAC wraz z orzechami pekan zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich orzechów wspierają układ odpornościowy. Orzechy włoskie to źródło witamin: B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, E i K, składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu, selenu. Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3. Orzechy te są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także białka, co prawda nie pełnowartościowego, ale o dużej wartości.
Na co należy zwrócić uwagę: Orzechy powinny być spożywane surowe (nie prażone, mogą być suszone), bez obróbki termicznej, powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Można je jeść jako przekąskę, dosypywać do sałatek lub ciast.
Co zawierają: Według tabeli ORAC wraz z orzechami pekan zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich orzechów wspierają układ odpornościowy. Orzechy włoskie to źródło witamin: B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, E i K, składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu, selenu. Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3. Orzechy te są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także białka, co prawda nie pełnowartościowego, ale o dużej wartości.
Na co należy zwrócić uwagę: Orzechy powinny być spożywane surowe (nie prażone, mogą być suszone), bez obróbki termicznej, powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Można je jeść jako przekąskę, dosypywać do sałatek lub ciast.
9. Ryby
Co zawierają: Ryby to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (im bardziej tłusta ryba tym więcej omega-3). Ryby to źródło pełnowartościowego białka, witamin: A, D, PP, B6, B12, składników mineralnych: jodu, magnezu, potasu, selenu.
Na co należy zwrócić uwagę: Ryby trafiające na polski rynek charakteryzują się zróżnicowaną zawartością substancji niepożądanych takich jak metale ciężkie w związku z tym lepiej wybierać ryby z akwenów oceanicznych. Przyrządzając potrawy z ryb morskich, aby uniknąć strat kwasów omega 3 najlepiej czynić to przez gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie, duszenie bądź pieczenie w specjalnych foliowych rękawach lub folii aluminiowej. Ryby z naturalnymi przyprawami i ziołami są zdrowsze niż ryby obficie solone (np. ryby wędzone).
10. Buraki
Co zawierają : Buraki są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych (m. in. magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku), witamin (kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy.
Mam nadzieję, że ten post okaże się przydatny i przy kolejnych zakupach zwrócicie uwagę na te świetne produkty. Pisząc to, wspomagałam się stroną : http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html . To tyle, hejkaa.
Amelia
Komentarze
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.