Ciasto Bounty vs. Wegański placek kokosowy


Cześć! Jestem Amelia i chodzę do drugiej klasy gimnazjum. Będę zajmowała się przepisami.Chciałabym nazwać tę zakładkę MOJE VS. WASZE, czyli Amelia w kuchni. Jednak dokładną nazwę wybierzemy pewnie na naszym wtorkowym spotkaniu. Dlaczego będę ją prowadzić i skąd taki pomysł ? Od wielu lat jestem na różnych dietach i temat ten nie jest mi obcy, dlatego chcę Wam przybliżyć, jak ja gotuję dla siebie. Są to przepisy w większości wegańskie, czyli bez mleka, jaj, mięsa, miodu czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ale spokojnie, dla mięsożerców też coś się znajdzie ;). Dzisiaj na warsztat weźmiemy ciasto Bounty. Najpierw zajmiemy się klasycznym przepisem na ten deser. Zapraszam !

Ciasto Bounty


SKŁADNIKI


Biszkopt:
  • • 5 jajek
  • • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 2 łyżki kakao
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • • 1/2 litra mleka
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 20 dag masła
  • • 25 dag wiórek kokosowych
  • • cukier waniliowy - 16 g
  •  Polewa:
  • • czekolada mleczna 100 g
  • • czekolada gorzka 100 g
  • • 12,5 dag margaryny

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
  2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
  3. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Czas : 180 minut
Kalorie : 4999 kalc
Białko : 69 gram
Tłuszcze : 288 gram
Węglowodany : 545 gramy 

Źródło : http://www.mojegotowanie.pl/przepis/ciasto-bounty
http://www.mojegotowanie.pl/galeria/ciasto-bounty-21157/ciasto-bounty-38557

Prawie 5000 kalorii !! Zapotrzebowanie człowieka to ok. 2000 kalorii. Według mnie to przesada dlatego daje mój wegański odpowiednik :                                   

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE
  • Do miski wsypać mąkę, dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Mleko kokosowe trochę podgrzać, aby się rozpuściło i odmierzyć potrzebną ilość, dodać do suchych składników i wymieszać łyżką.
  • Dno małej tortownicy o średnicy ok. 17 - 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać, wyłożyć łyżką, punktowo na masę białą, patyczkiem zrobić 2 - 3 ósemki w cieście.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w 180 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto pieczone w większej tortownicy powinno być gotowe wcześniej.

Czas : ok. 65 minut
Kalorie : 2532 kalc
Białko : 31 g
Tłuszcze 101 g
Węglowodany : 388 g





Źródło : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-weganskie

I co?  Chyba lepiej wyjdziesz na zdrowiu i czasie, jeśli pomyślisz o przygotowaniu mojego wegańskiego odpowiednika. 
Na dziś to tyle. 
Trzymajcie się cieplutko i hejkaa. 

Amelia 


































































Komentarze

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.