potrawy wigilijne

Cześć, w tym artykule opowiem:

Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? [PRZEPISY]

Znalezione obrazy dla zapytania 12 potraw wigilijnych
https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/36/9d/5df2398c560fb_o.jpg?1576155534

Chyba każdy kocha te tradycyjne potrawy świąteczne. Ja uwielbiam! 

Potraw wigilijnych powinno być 12 i wszystkie muszą być postne. Są cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu.

Znalezione obrazy dla zapytania 12 potraw wigilijnych
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/3oSk9kqTURBXy83MTA1ZDQ0Y2QwNDE2YjE3YTdlMDVlZmM2MzFiMWY0Ni5qcGVnkZUCzQOEAMLDgaEwAQ

Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne (lista potraw wigilijnych)
  • -karp smażony lub karp w galarecie,
  • -barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa  rybna),
  • -kapusta z grochem,
  • -pierogi z kapustą i grzybami,
  • -fasola z suszonymi śliwkami,
  • -paszteciki z grzybami,
  • -kasza z suszonymi grzybami,
  • -kotleciki z ryżu z sosem grzybowym,
  • -makiełki,
  • -kutia,
  • -zupa migdałowa,
  • -kulebiak z kapustą i grzybami.
  • Karp tradycyjny [PRZEPIS]

    Składniki
    • oprawiony karp
    • szklanka octu
    • 5 szklanek wody
    • 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
    • 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
    • 3 duże cebule
    Składniki na panierkę
    • 2 jajka
    • 2 szklanki bułki tartej
    • 1/2 l oleju do smażenia
    Wykonanie
    Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić. Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.
Znalezione obrazy dla zapytania karp na wigilijnym stole
https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/image/karp_wigilijny.jpg

Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Znalezione obrazy dla zapytania pierogi  na wigilijnym stole
https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/767x0/wigilijne-pierogi-w-delikatnym-ciescie-3.jpg

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki1/2 kg filetów rybnych, 2 cebule, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1/8 selera, 1 średni przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka, 5 łyżek oleju, 2 szklanki wody, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Filety ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Usmażone filety odłożyć. Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut. W pojemniku lub słoju układać warstwami zamiennie gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem.
Podawać na zimno.
Znalezione obrazy dla zapytania ryba po grecku na wigilię
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-AjdK0PFspWBewF9MyAKGLDHevhvSMOZ1lcEgDQiBK46AZOf3EVbsncxSCGeSbApNC1mdaXCA-SfrrNIO5gpnKgQg_2nSpmwzvDuJQKxALzUkn2tSJZctp009xtU0LeVox3ilRREApO4/s1600/ryba+w+cies%25CC%2581cie+1.jpg

Kluski z makiem [PRZEPIS]

Składniki na kluski
  • 50 dag maki
  • jajko
  • woda
Składniki na masę makową
  • 50 dag maku
  • 500 ml miodu
  • pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
  • słodka śmietana
Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.
Znalezione obrazy dla zapytania Kluski z makiem
https://www.zajadam.pl/wp-content/uploads/2017/12/kluski-z-makiem-7-891x500.jpg


Dajana




































Komentarze