Jabłecznik na kruchym spodzie bez jaj

Cześć ! Dziś przychodzę do Was z przepisem na jabłecznik !

Potrzebne będą :

- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 25 g margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- szklanka rodzynek
- łyżka octu
- 5-6 sztuk jabłka
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

1. Rodzynki opłukać, można je nawet sparzyć wrzątkiem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę. Posiekać nożem, dodać śmietanę i ocet. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
3. Jedną częścią wylepić dużą przygotowaną blaszkę. Ciasto posypać rodzynkami. Wyłożyć jabłka.
4. Zasypać kruszonką zrobioną z pozostałego ciasta.
5. Piec około 45 minut w 180 stopniach.









To tyle ! Wyszło naprawdę dobre, więc zachęcam do samodzielnego wykonania ! Trzymajcie się 

A. Z. J




Komentarze