Źródła witamin dla naszego organizmu

Cześć ! Po Tłustym Czwartku czas wrócić na tory zdrowego odżywiania, dlatego przychodzę do Was z produktami, które zawierają największą ilość następujących witamin.

Potas :
- Kontroluje skurcze i pracę mięśni.
- Odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
-  Reguluje pH wewnątrz komórki i ciśnienie osmotyczne w niej panujące.
- Jest aktywatorem wielu enzymów komórkowych.
 - Pobudza wydzielanie insuliny.
Dostarczają go :
- Buraki
- Fasola biała
- Awokado
- Łosoś
- Szpinak
- Pieczarki
- Banany
- Rzodkiewka
- Kiwi
- Pomidory
Magnez : 
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/magnez-wzmacnia-miesnie-i-koi-nerwy_35514.html

Możemy go znaleźć w :
- Krewetkach
- Groszku zielonym
- Kukurydzy
- Serze żółtym
- Kakao
- Kaszy gryczanej
- Suszonych owocach 

Żelazo :
 odpowiada w organizmie za właściwy poziom hemoglobiny i za działanie niektórych enzymów. Bierze udział w transporcie tlenu oraz w procesie produkcji energii. Polepsza kondycję i wytrzymałość. Niedobór żelaza powoduje obniżenie wydolności fizycznej, zmęczenie, gorszą sprawność psychosomatyczną i złe samopoczucie.
Źródłami żelaza są :
- Rodzynki
- Morele
- Ostrygi
- Dynia
- Migdały
- Pietruszka
- Płatki owsiane

Witamina C :
Zwiększa odporność organizmu,sprzyja zrastaniu się ran i zrastaniu kości, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi, chroni przed miażdżycą
Tę witaminę możemy dostarczyć do organizm poprzez spożywanie :
- Cytryn
- Brokuł
- Truskawki
- Pomarańczy
- Pomidorów
- Papai
- Grejpfrutów
- Czarna porzeczka
- Dzika róża
- Nasiona Chia

Cynk :



  • Pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów.
  • Dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy.
  • Broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów).
  • Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii.
  • Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem i zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach.



  • http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/cynk-wzmocni-odpornosc-poprawi-stan-wlosow-i-paznokci_35690.html
    Znajduje się w :
    - Pestkach dyni
    - Wątróbce
    - Fistaszkach
    - Jajkach
    - Gorzka czekolada
    Wapń :
    Pełni rolę w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na pobudliwość układu nerwowego, mięśni gładkich i szkieletowych oraz w dużym stopniu na przepuszczalność błon komórkowych. Do równie ważnych funkcji wapnia należy jego wpływ na twardość kości i zębów.

    http://bonavita.pl/wapn-w-organizmie-jego-rola-zrodla-w-pozywieniu-i-objawy-niedoboru
     Wapń znajdziemy w :
    - Szpinaku
    - Orzechach
    - Fasoli białej
    - Mleku i przetworach
    - Natce pietruszki
    - Rybie wędzonej



    To tyle na dziś ! Mam nadzieję, że po tym poście będziecie wiedzieli, po jakie produkty sięgać, żeby dostarczać swojemu organizmowi, aby przyjmował te witaminy i minerały. Trzymajcie się cieplutko, hejkaa.
    Amelia

    Komentarze