Pączki bez jajek i na mleku roślinnym, czyli Tłusty Czwartek po mojemu

Hejka ! Po faworkach zostajemy dalej w klimacie Tłustego Czwartku i zapraszam Was na przepis na pączki, ale w mojej wersji - bez jajek i na mleku roślinnym lub bezlaktozowym.

Potrzebne będzie :

- 300 g mąki
- 50 g margaryny
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 g suszonych drożdży
- szczypta soli
- szklanka dowolnego mleka  (sojowego, orkiszowego, ryżowego, bez laktozy)
- nadzienie (konfitura, powidła, budyń itp.)

Przygotowanie :

1. Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać letnie mleko. Wyrabiać, dodając olej i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenie objętości).
2. Lekko wyrobić, urywać po kawałku. Nakładać wybrane nadzienie i zwijać ciasto w kulkę. Kulkę zostawić do wyrośnięcia (podwojonego) pod ściereczką.
3. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, bo wtedy błyskawicznie brązowieją i w środku będą surowe. Nie może być też za niska, bo pączki będą nasiąkać tłuszczem.
Gotowe  !




Dzień Tłustego Czwartku jest dniem, w którym nie liczymy kalorii, ale dołączam wartości dla ciekawskich :
Kalorie : 1673 kalc
Białko : 38.88 g
Tłuszcze : 54,63 g
Węglowodany : 250.77 g

To tyle ! Mam nadzieję,że przepis spodobał się Wam i wykonacie sami te pyszne pączki. Dzięki za uwagę ! Trzymajcie się, hejkaa.

Amelia


Komentarze