Wytrawne bułeczki z pesto

Cześć, Wszystkim. W tam pierwszym grudniowym tygodniu przychodzę do Was z przepisem na wytrawne bułeczki z bazyliowym pesto. Zapraszam !

Składniki :

- 250 g mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 65 ml mleka (1/4 szklanki)
- 2 duże żółtka
- 35 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 słoik pesto bazyliowego - około 180 g 

Przygotowanie :

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Zwinąć wzdłuż dalszego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaczków. 
3. Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
4. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.







Wartości odżywcze :

Kalorie : 1995 g
Białka : 38,94 g
Tłuszcze : 111,55 g
Węglowodany : 207,88 g


To tyle na dziś. Mam nadzieję,że ten przepis Wam się spodobał. Do następnego razu, hejkaa.

Amelia

Komentarze