Rolada szpinakowa

Cześć, Wszystkim. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na roladę ze szpinaku. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam !

Składniki :

- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku 
- 4 jajka
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego ( bardzo dobrze będzie pasował ten z chrzanem )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku 
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie :

1. Szpinak przesmażam na patelni, wciskam czosnek oraz przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubijam białka z jajek. Przestudzony szpinak mieszam z żółtkami, mąką, gałką muszkatołową i ubitą pianą.
3. Tak przygotowaną masę przelewam do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5 - 2 cm wysokości).
4. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piekę około 10 minut. Następnie wyjmuję i studzę (po upieczeniu masa powinna być plastyczna). Upieczoną masę smaruję serkiem i kładę na niej plasterki łososia. 
5. Całość zwijam w roladę, którą zabezpieczam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin. Roladę podaję pokrojoną w plastry.






Wartości odżywcze :

Kalorie : 1569 g
Białka : 122,31 g
Tłuszcze : 104,3 g
Węglowodany : 31,97 g

To tyle na dziś. Do następnego razu, hejkaa

Amelia







Komentarze