Dyniowe babeczki

Cześć, Wszystkim ! Październik zbliża się ku końcowi. Dlatego ostatnim październikowym przepisem będzie sprawdzona receptura na babeczki dyniowe. Pomysł zaczerpnęłam od mamy mojej przyjaciółki Angeliki, która także jest w naszej redakcji. To co ? Zaczynamy !

Potrzebne będzie :
- 2 duże jaja
- szklanka puree z dyni
- 150 g roztopionego masła lub margaryny
- 60 ml lub 3 duże łyżki kwaśniej śmietany
- 30 g mąki
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- szczypta soli

Najpierw dam Wam przepis na puree z dyni, które będzie potrzebne w tym przepisie :
1. Dynię przekrawam na pół, wyciągam z niej pestki i miąższ.
2. Wydrążoną dynię wsadzam do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Gdy upieczona dynia nieco wystygnie, wyciągam środek łyżką i gotowe.

Przygotowanie babeczek :
1. Rozpoczynam od roztopienia w rondlu 150 gramów masła lub margaryny. Gdy całość się rozpuści, odstawiam do wystygnięcia.
2. Robota kuchennego stopniowo wsypuję cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia,  wlewam mleko, ostudzone rozpuszczone masło lub margarynę, wbijam jaja, dodaję puree z dyni. Wyrabiam.
3. Masę przekładam do papilotek (papierowe foremki do pieczenia babeczek).
4. Piekę 20 - 25 minut w 180 stopniach.
5. Ozdabiam kremem tortowym, ale oczywiście ten krok jest opcjonalny i według uznania.




Kalorie : 2094 g
Białka : 19.69 g
Tłuszcze : 132.59 g
Węglowodany : 214.27 g


Myślę, że ten jesienny przepis przypadnie Wam do gustu. Dziękuję i do następnego razu, hejkaa.
Amelia

Komentarze

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad w postaci krótkiego komentarza.