Coś pysznego!

Karmelki


Składniki na około 80 sztuk cukierków:
- 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml, czyli mniej więcej cała puszka 400 g)
- 230 g golden syropu
- 180 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej)


Formę kwadratową o boku 21 - 23 wysmarować cienką warstwą oleju (spód i boki do 1/3 wysokości).

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubszym dnem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu przez około 6 - 7 minut, mieszając, aż mieszanka przybierze karmelowy kolor. Zdjąć z palnika, wymieszać, by nie było piany.

Gorącą mieszankę przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Kroić ostrym nożem wysmarowanym cienka warstwą oleju. Gotowe cukierki owijać papierem woskowanym.
Smacznego :).

                                                                                                                                                                Autor: Wiktoria Kupis - kl.2e
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kremowe-karmelki  

Komentarze