Smak radości

Czekoladowe ciasteczka
Składniki:
*125g miękkiego masła
*100g cukru
*1 jajko, umyte, rozmiar L
*125g czekolady gorzkiej
*150g mąki pszennej, tortowej
*szczypta soli
*1 opakowanie cukru waniliowego
*15g sody
*30g kakao

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i rozpuszczoną czekoladę.
Mąkę przekładamy do czystego naczynia, dodajemy kakao, sodę, szczyptę soli oraz cukier waniliowy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy do utartej masy, całość starannie mieszamy.
Ciasto wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy je na blacie na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kółka
o średnicy 5-6 cm.
Ciasteczka układamy na uprzednio przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy ok. 20 minut.
Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
                                                                                                                                                     Autor: Marta Kupis - kl. 2e

Źródło: https://www.google.pl/search?q=czekoladowe+ciasteczka&biw=1366&bih=673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji24Piy_XLAhXsC5oKHafeCvAQ_AUIBigB#imgrc=h-qlvOE3UF-SPM%3A



Komentarze