Czas na chwilę słodkości

Przepis na bezę z kremem



Na bezę potrzebne będą:
-4 białka średniej wielkości
-szklanka cukru pudru
-szczypta soli


Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (trzepaczką do białek). Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli i następnie kontynuować ubijanie na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany (można wykonać szybki test, odwracając pojemnik z nimi do góry dnem, białka powinny mocno trzymać się dna misy). Na tym etapie należy uważać, by nie 'przebić' białek. Przebite białka będą wyglądały jak zwarzone, zgrupują się w obłoczki, zaczną podchodzić płynem. Jeśli tak się stało - należy je wyrzucić, a cały proces przygotowania rozpocząć od nowa.

Do ubitej piany partiami, stopniowo dodawać cukier puder, po jednej łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. (Uwaga: najczęściej popełnianym błędem jest dodanie całego cukru szybko, na jeden raz, kiedy nie zdąży on ustabilizować piany i nie zdąży się w niej rozpuścić podczas ubijania; taka piana będzie rzadka, bezy z niej nie wyjdą). Większość cukru powinna rozpuścić się w masie bezowej, co można sprawdzić, rozcierając pianę pomiędzy palcami. Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Masę bezową rozłożyć na papier, rozcierając ją tak, aby powstało koło.

Piec około 30 minut w temperaturze około 150ºC, jeśli beza będzie się za szybko rumienić należy zmniejszyć temperaturę. Czy ciasto jest już gotowe można sprawdzić metodą, która polega na wkłuciu
w bezę patyczka, np. od szaszłyka, jeśli się go wyciągnie i będzie suchy, można uznać, że jest już gotowa.

Na krem potrzebne będą:
-30% śmietanka 200 g
-serek mascarpone 150 g
-łyżka cukru

Śmietankę umieścić w misce i ubić na sztywno. Po tej czynności należy łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone, dalej ubijając, ale nie za długo, bo masa może się zważyć. W międzyczasie dodać łyżkę cukru.

Tak przygotowany krem rozkładamy na całej powierzchni bezy, którą można ozdobić według własnego pomysłu.
SMACZNEGO ;)

Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/bezy 
https://www.google.pl/search?q=beza&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwim8d2m5ITMAhWsIJoKHUBnBjAQ_AUIBygB&biw=1920&bih=946#imgrc=RAHlPHcwf5ConM%3A

                                                                                                                                      Autor: Wiktoria Kupis -  kl.2e










Komentarze