W świecie słodyczy- Sernik na zimno- Przepisy

Witam w świecie słodyczy!
To już zdaje się trzeci odcinek, ale my nadal kręcimy się przy ciastach. Zapraszam serdecznie do wykonania sernika na zimno według starego przepisu mojej babci!

Składniki:
  • pół kilo twarogu Delfico
  • 3 żółtka
  • 125 gramów masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki z torebki
Potrzebne przyrządy:
  • blaszka okrągła
  • miska/makutra
  • gałka do ręcznego ucierania ciasta
  • łyżka, łyżeczka, szklanka
Sposób przygotowania:
Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj masło i ucieraj dalej. Następnie dołóż twaróg i kontynuuj ucieranie. Dodaj żelatynę z mlekiem przygotowaną według sposobu podanego niżej. Wlej masę do blaszki i odstaw do lodówki na czas aż stężeje. Przygotuj galaretki według przepisu na torebce i lekko gęste rozlej na masie sernikowej. Poczekaj aż galaretka zrobi się gęsta. Smacznego!

Sposób przygotowania żelatyny z mlekiem:
Odlej ze szklanki ciepłego mleka jedną czwartą płynu. Wymieszaj ją z żelatyną, a następnie dodaj do reszty mleka. Całość zagotuj, a później znów ostudź. Dodaj do masy sernikowej.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało! Dzielcie się swoimi opiniami w komentarzach! Pa pa!

Komentarze