W świecie słodyczy! - ciasteczka z czekoladą i orzechami

Dziś będzie to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pyszne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
i orzechami. Jestem pewna, że po ich przygotowaniu już nigdy nie będziecie chcieli tych ze sklepu. Pozwól się zakochać!





Składniki:
- 250 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista),
- 125 g masła lub margaryny (połowa kostki),
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- tabliczka czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna ważne by była bez nadzienia),
- około szklanka obranych i posiekanych orzechów włoskich (można oczywiście użyć innych, np.
   laskowych),

Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady posiekaj lub połam na drobne kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem w misce za pomocą miksera, następnie wbij jajko. Powoli, małymi porcjami dodawaj mąkę. Potem wsyp do masy posiekane orzechy i czekoladę i wymieszaj łyżką. Z ciasta ulep małe kuleczki i lekko je spłaszcz. Takie ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułóż je do ostygnięcia na talerzu.


Idealne do chwili przy książce i nie tylko!

Smacznego!

Komentarze