W świecie słodyczy!- ciasto z herbatników

Witajcie Zjadacze Słodkości!
Dziś przybywam do Was z przepisem na proste w wykonaniu ciasto z herbatników. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, gdy już je zrobicie!

Składniki:
  • kilka paczek herbatników (ilość zależy od wielkości blaszki),
  • puszka karmelu lub mleka skondensowanego,
  • masa do karpatki,
  • śmietana 30%,
  • cukier puder,
  • kawałek czekolady.
Potrzebne przedmioty:
  • blaszka do ciasta,
  • garnek,
  • mikser,
  • tarka,
  • papier do pieczenia,
  • łyżka.
Sposób przygotowania:
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć na całej powierzchni herbatniki tak, aby nie zostało wolne miejsce. Karmel w puszce lekko podgrzać, aby był rzadszy i łatwiej rozprowadzało się go po herbatnikach. Na warstwę z karmelu nałożyć kolejne herbatniki. Przygotować krem do karpatki według przepisu na opakowaniu. Rozprowadzić krem na herbatnikach. Wyłożyć kolejną warstwę ciastek. Ubić bitą śmietanę ze śmietany 30%. Dodać do niej łyżkę cukru pudru. Rozprowadzić bitą śmietanę po herbatnikach. Zetrzeć czekoladę na tarce i rozprowadzić równomiernie po cieście. Włożyć do lodówki na czas do zjedzenia.
Smacznego!

Komentarze