AMELKA W KUCHNI

Hejka, tu Amelia. W tym tygodniu przychodzę do Was z przepisem na indycze roladki ze szpinakiem. Taki pyszny obiad zaserwowałam w niedzielę mojej rodzinie i naprawdę im smakowało, więc może i Wam ich smak przypadnie do gustu. Przejdźmy do przepisu.

Potrzebne będą:
- Sznycle z indyka
- Opakowanie szpinaku ( najlepszy będzie świeży, ale ten mrożony także będzie w porządku)
- Żółty ser
- Bułka tarta
- Cebula, a najlepiej szalotka
- Łyżka masła

Przygotowanie :
1. Mięso z indyka lekko rozklepuję i przyprawiam solą oraz pieprzem.
2. Szpinak wrzucam na patelnię z niewielką ilością oleju oraz cebuli, smażę aż zmieni swoją objętość.
3. Do sznycla smaruję masłem, daję szpinak, żółty ser. Zawijam mięso i obtaczam w bułce tartej
4. Gotowe roladki kładę na patelni i smażę pod przykrywką aż uzyskam złoty kolor.

Smacznego !




Wartości odżywcze dla jednej roladki :
- Kalorie: 150 kal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 3 g
- Węglowodany: 13 g

To tyle na dziś, mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodobał. Trzymajcie się cieplutko, hejkaa

Amelia 








Hejka ! Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem mojego autorstwa na przekładaniec. Receptura jest w 100% procentach moja, a muszę się przyznać, że ciasto wyszło pyszne. Zapraszam!

Potrzebne będzie :
- Dwa opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany 18%
- Cukier puder
- Herbatniki
- Powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
- Kako
- Opcjonalnie amaretto

Przygotowanie :
1. Mascarpone przekładam do miski, miksuję i stopniowo dodaję śmietanę. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z miksowaniem, bo wyjdzie masło :). Gdy mammy już wszystko idealne połączone, dosypujemy cukier puder według uznania i amaretto.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam ciastka, smaruję je powidłami lub dżemem, następnie nakładam serek mascarpone. Czynność powtarzam do zapełnienia blachy, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być mascarpone. Serek posypuję kakao, zakrywam folią i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe !




Wartości odżywcze dla całej blachy ciasta :
Kalorie : 2368 kalc
Białka : 38.18 g
Tłuszcze : 205,83 g
Węglowodany : 104,99 g

To tyle ! Mam nadzieję, że przepis mojego autorstwa się Wam spodoba ! Do następnego razu, hejkaa 

Amelia :)









Cześć ! Dziś przychodzę do Was z przepisem na jabłecznik !

Potrzebne będą :

- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 25 g margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- szklanka rodzynek
- łyżka octu
- 5-6 sztuk jabłka
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

1. Rodzynki opłukać, można je nawet sparzyć wrzątkiem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę. Posiekać nożem, dodać śmietanę i ocet. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
3. Jedną częścią wylepić dużą przygotowaną blaszkę. Ciasto posypać rodzynkami. Wyłożyć jabłka.
4. Zasypać kruszonką zrobioną z pozostałego ciasta.
5. Piec około 45 minut w 180 stopniach.









To tyle ! Wyszło naprawdę dobre, więc zachęcam do samodzielnego wykonania ! Trzymajcie się 

A. Z. J









Hejka !
Wracam i zanim wejdziemy w świat wielkanocnych przepisów, przychodzę z przepisem na zapiekankę z naczynia żaroodpornego. Zapraszam !

Potrzebujemy :
- Opakowanie makaronu w kształcie dużych muszli
- Opakowanie szpinaku
- Mała cebulka
- Śmietanka 30%
- Ser Mozzarella
- Ser żółty do posypania na górę
- Sól, pieprz i inne przyprawy według uznania

Przygotowanie :
1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Szpinak podsmażam z cebulką na patelni i przyprawiam do smaku.
2. Do naczynia żaroodpornego wsadzam muszle, wkładam kawałek mozzarelli i wypełniam szpinakiem. Nadziane muszelki zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem. Przyprawiam i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści i całość nabierze złotego koloru.

Gotowe !






To tyle na dziś ! Dzięki za uwagę i do następnego, hejkaa
Amelia




Komentarze